بیماریهای پوستی دستگاه تناسلی مردان بسیار گوناگون است و بیماری های متعددی از جمله: عفونت های انگلی و عفونت های قارچی می توانند به شکل ضایعات پوستی آلت تناسلی ، مقعد یا کشاله ران تظاهر یابند. متخصص بیماریهای پوستی دستگاه تناسلی مردان با شناسایی این بیماران می تواند بهترین درمان را انتخاب کند.
حتی در بعضی موارد با معاینه بالینی توسط پزشک نیز امکان تشخیص قطعی نوع ضایعات پوستی آلت تناسلی وجود ندارد و باید اقدام به نمونه برداری از ضایعه گردد.
علائمی که افراد از آن شکایت دارند ممکن است به شکل خشکی پوست دستگاه تناسلی مردان ، پوسته ریزی، قرمزی، جوش، ضایعات برجسته، خال گوشتی، زگیل تناسلی و برجستگی های شبیه گل کلم تغییر رنگ و سیاهی، تغییر شکل آلت ، ترشحات بد بو ، خارش، سوزش ، زخم و حتی خونریزی باشد.
مهمترین اقدام در بررسی ضایعات این ناحیه عبارتند از شرح حال دقیق و بررسی سوابق بالینی، معاینه توسط پزشک و گاهی مواقع ارزیابی های آزمایشگاهی است.
برای درمان ضایعات پوستی آلت تناسلی به هیچ عنوان نمی توان از یک الگوی واحد استفاده نمود زیرا بسیاری از علائم ممکن است در دو یا چند بیماری مشترک باشد در حالیکه درمان کاملا با هم متفاوت است.
خشکی پوست دستگاه تناسلی مردان
خشکی پوست آلت اغلب علامتی از یک بیماری جدی نبوده و می تواند علائم زیر را به همراه داشته باشد:
- سفتی پوست مخصوصا پس از شنا کردن یا رفتن به حمام
- خارش، پوسته پوسته یا فلس مانند شدن پوست آلت
- بروز قرمزی یا راش پوستی
- پدیدار شدن خطوط و چروک ریز
- پدیدار شدن ترک های عمیق پوستی که گاهی خونریزی می کنند.
از جمله علت های خشکی پوست آلت تناسلی در مردان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- استفاده از صابون ها و شوینده های قوی
۲- حساسیت
۳- خود ارضایی یا رابطه جنسی بدون استفاده از روان کننده ها
۴- لباس های تنگ یا دارای اصطکاک با پوست
۵- عفونت های قارچی (مخمر)
۶- اگزما
۷- پسوریازیس
جهت درمان خشکی پوست آلت باید در هنگام حمام کردن یا دوش گرفتن از شامپوی مخصوص پوست های حساس استفاده کرد. بهتر است از مصرف صابون ها اجتناب کرده و به جای آن ناحیه تناسلی را با آب گرم شستشو داد. استفاده از پماد های مرطوب کننده پس از حمام کردن توصیه می شود. در صورتی که این خشکی در اثر ابتلا به یک عفونت قارچی به وجود آمده باشد باید تا هنگام درمان عفونت از برقراری ارتباط جنسی خودداری کرد. عفونت های قارچی واگیردار بوده و می توانند به شریک جنسی فرد مبتلا منتقل شوند. در صورتی که خشکی پوست در اثر عفونت های قارچی به وجود نیامده باشد برقراری ارتباط جنسی مانعی ندارد.
به طور کلی، شناخت علت و پیروی از برنامه درمانی مناسب کلید موفقیت در درمان این عارضه است. در صورت جوابگو نبودن درمان های خانگی یا ابتلای مکرر به این عارضه، باید به پزشک مراجعه شود.
برآمدگی های کوچک روی آلت
این برآمدگی ها از جمله بیماریهای پوستی دستگاه تناسلی مردان و زنان هستند که در زیر پوست کیسه بیضه و در پایه آلت یا روی لب بزرگ آلت تناسلی زنان ظاهر می شوند.
در گروهی از افراد ضایعات پوستی آلت تناسلی به شکل برجستگی های ریز و پراکنده بدون ترشح یا درد و سوزش روی پوست بدنه آلت تناسلی مردان یا پوست لب بزرگ آلت تناسلی زن دیده می شود. این حالت که به آن فوردایس گفته می شود ناشی از بزرگ شدن غدد سباسه زیر پوست است و اصولا یک پدیده کاملا طبیعی است و نیاز به درمان نیز ندارد.
در گروهی از افراد ممکن است شبیه زگیل زگیل تناسلی پراکنده یا مولوسکوم باشد که این حالت ها حتما باید پیگیری شده و در اسرع وقت درمان گردد.
اکثر بیماران به دلیل نگرانی از زگیل تناسلی یا برخی از بیماری های منتقله جنسی و ترس ناشی از ضایعات بدخیمی به پزشک مراجعه می کنند. در صورت نیاز پزشک ارزیابی های لازم را انجام خواهد داد
برجستگی کوچک گنبدی شکل
این نوع برجستگی ها یا دندانه دار در اطراف سر آلت (glans) مرد و دهانه واژن زن دیده می شوند.
یکی از بیماری های پوستی دستگاه تناسلی که به شکل برجستگی های کوچک گوشتی در ناحیه ختنه گاه مردان یا دهانه واژن ایجاد می شود احتمالا پاپول (papule) آلت تناسلی میباشد. حدودا ۱۰-۲۰ درصد تمام مردان در گیر آنها هستند و در مردان ختنه شده کمتر دیده میشوند. این ضایعات کمتر از یک سانتیمتر بوده و از سطح پوست بر آمده است
در گروهی از افراد ممکن است ضایعات کاملا شبیه زگیل تناسلی باشند یا در کنار این ضایعات، زگیل تناسلی نیز مشاهده شود. زگیل تناسلی حتما باید درمان شود ولی پاپول مرواریدی آلت نیازی به درمان ندارد.چنانچه از نظر زیبایی و ظاهری ناراحت کننده باشد می توان آنها را با لیزر درمان نمود.
بیشترپاپول مروارید مردانه عواقب جدی ندارند ، اما برخی از آنها عفونی هستند و ممکن است منجر به عواقب جدی تری گردند سرطان آلت تناسلی قبل از زخمی شدن ممکن است به شکل یک پاپول ظاهر شود .
برجستگی های مرواریدی آلت تناسلی نام پزشکی angiofibromas عفونی نیستند و از نظر پزشکی نیازی به درمان ندارند ولی برخی از افراد از لحاظ زیبایی و ظاهریی مایل به درمان آن هستند که در اینگونه موارد پاسخ درمانی به لیزر بسیار عالی است.
منبع:
دکتر عباس انتظاری متخصص طب پیشگیری
ارسال نظر